Hieronder vind je een tijdlijn van de historische gebeurtenissen die de achtergrond vormen van de Bredase besturen uit de Bataafs-Franse tijd (1793-1813). Er is ook een overzicht van de nationale besturen en gewestelijke besturen uit die tijd opgenomen. Daaronder zijn ook de Bredanaars te zien die deel uitmaakten van het nationale of gewestelijke bestuur in die periode.
Vanaf 1579 Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Staats-Brabant heeft als generaliteitsland geen vertegenwoordiging in het landsbestuur.
1783-1787 Patriotten
In de eerste fase van de Nederlandse revolutie strijden de patriotten voor het herstel van ‘grondwettelijke’ rechten en komen zij in opstand tegen de uitgebreide macht van de stadhouder Willem V.
1789 Franse revolutie
Veel van de patriotten waren na 1787 naar Frankrijk gevlucht. Daar proberen zij Franse militaire steun te krijgen om de Republiek te ‘bevrijden’,
1793 Franse inval in Breda
In het voorjaar van 1793 valt het Franse revolutionaire leger onder leiding van generaal Dumouriez de Republiek binnen. Na de capitulatie van Breda trekken ze verder maar de nederlaag bij Neerwinden in maart luidde het einde in van de Franse aanwezigheid.
1793 Breda wordt de eerste stad waar het gemeentebestuur door de burgers wordt gekozen.
1795 Begin Bataafse Republiek
In 1794 vallen de Fransen opnieuw de Republiek binnen. Dit keer veroveren zij het hele land en komen er overal revolutionaire besturen aan de macht.
1796 Eerste Nationale Vergadering
Deze volksvertegenwoordiging moet een nieuwe grondwet gaan opstellen. Hun ontwerp wordt echter door de bevolking verworpen.
1797 Tweede Nationale Vergadering
Deze volksvertegenwoordiging lukt het ook niet om een nieuwe grondwet te ontwerpen. In januari 1798 worden zij door een staatsgreep afgezet.
1798 Staatsregeling (1)
Radicale voorstanders van een centraal bestuur of eenheidstaat (en tegenstanders van de oude federalistische staatsvorm van de Republiek) grijpen de macht en zorgen voor een nieuwe grondwet, de Staatsregeling van 1798. In juni van dat jaar volgt een tweede staatsgreep van gematigde vertegenwoordigers. Zij voeren de nieuwe grondwet in.
1801 Nieuwe Grondwet (2)
De Franse regering waar ondertussen Napoleon de macht heeft gegrepen, oefent zijn invloed uit om een nieuwe grondwet in te voeren. Er komt een autoritairder bestuur. De Bataafse Republiek wordt het Bataafse Gemenebest.
1805 Nieuwe Grondwet (3)
Rutger Jan Schimmelpenninck ontwerpt op verzoek van Napoleon opnieuw een nieuwe grondwet. Er komt nu een eenhoofdig bestuur. Napoleon kiest daarvoor Schimmelpenninck, die de functie van raadpensionaris krijgt.
1806-1810 Koninkrijk Holland
Ook over Schimmelpenninck is Napoleon uiteindelijk niet tevreden. Hij vervangt raadpensionaris Schimmelpenninck door zijn broer Lodewijk Napoleon. Hij wordt koning van het nieuwe Koninkrijk Holland. Er komt weer een nieuwe grondwet (4)
1810-1813 Inlijving bij Frankrijk
Wanneer Lodewijk ook niet voldoende volgzaam is, dwingt Napoleon hem af te treden. Op 9 juli 1810 wordt Holland ingelijfd bij Frankrijk.
1813 Koninkrijk der Nederlanden
Nadat Napoleon verslagen is in de slag bij Leipzig, trekken de Fransen zich terug uit Nederland. Willem Frederik van Oranje, de zoon van de laatste stadhouder, wordt koning Willem I van het Koninkrijk der Nederlanden.
1814 Vergadering van notabelen
Voor dit nieuwe koninkrijk komt weer een nieuwe grondwet (5). In een landelijke vergadering van notabelen wordt deze voorgelegd aan het land.
1815 Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden (6). Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden worden verenigd. Willem I wordt koning over het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.